Konsert: Menneskerøysta av Poulenc

Søndag 27. mars kl. 13: Sopranen Eldrid Gorset fremfører den dramatiske og lidenskapelig sensuelle enkvinnesoperaen «Menneskerøysta» av Poulenc på nynorsk. Her møter melodiøs romantisk musikk fransk kabaret.  

Kjøp billetter her

Eldrid Gorset gir oss en sjelden mulighet til å oppleve en av de flotteste franske operaene – på nynorsk. Med seg har hun pianist Olga Jørgensen. NB! Konserten er på Troldhaugen

Stykket Menneskerøysta (La voix humaine) utforsker kjærlighet i teknologiens spede barndom hvor en kvinne, «Elle», blir forlatt av sin elskede over telefon. Stykket er skrevet for én sanger alene, og man hører bare hennes side av samtalen.  

Operaen ble skrevet av Francis Poulenc (1899-1963) i 1958. Han beskrev seg selv som halvt munk og halvt rakker. Poulenc levde ikke åpent som homofil, men omtalte flere ganger sin “parisiske seksualitet”. Da han komponerte operaen La Voix Humaine opplevde han stor kjærlighetssorg. 

Teksten ble skrevet i 1928 av hans nære venn Jean Cocteau (1889-1963) som i den tiden hadde opplevd et dramatisk samlivsbrudd med en annen mann. I teksten til La Voix Humaine har Cocteau byttet om på kjønnsrollene. Det som er «henne» i operaen refererer egentlig til Cocteau selv. Dermed var temaet om den fortvilte, forlatte «kvinnen» mer sosialt akseptabelt for det gjengse publikum i samtiden. 

Om artistene:  
Eldrid Gorset er for øyeblikket tilknyttet Det Kongelige Teater i København som praktikant hvor hun blant annet har vært å se som Zerlina i Don Giovanni og Musetta i La Bohème. Hennes repertoar spenner fra vittige operaroller til sarte romanser.  

Olga Jørgensen er en prisvinnende og aktiv pianist og kammermusiker. Hun har vært solist med Bergen Filharmoniske Orkester og blant annet opptrådt i Universitetets Aula, Wigmore Hall og St Martin-in-the-Fields, samt en rekke festivaler i inn og utland. 

Skeivt kulturår 2022 
Under Skeivt kulturår vil KODE utforske musikk av normbrytende komponister gjennom tidene. Flere av de fremste klassiske komponistene i historien var også skeive. Mange av dem levde under betydelig følelsesmessig press og holdt i mange tilfeller sin legning skjult. Man kan godt tenke seg at disse påkjenningene har påvirket musikken de skrev. 

Bjørn André Widvey og Christian Grøvlen innleder konserten med en presentasjon av Skeivt Kulturår. Bjørn André Widvey er muntlig formidler for Skeivt Arkiv og koordinator for intervjuprosjektet Skeive Livsminner og Skeivt Kulturår 2022. Christian Grøvlen er direktør for KODEs Komponisthjem.

Program 
Eldrid Gorset, sopran 
Olga Jørgensen, piano 
Konsert i Troldsalen kl. 13:00 
Sted: Edvard Grieg Museum Troldhaugen

Menneskerøysta (La voix Humaine) (konserten varer ca. én time). 
Teksten er oversatt til nynorsk av Bjørn Endreson.  

 

Kjøp billett

  • Søndag 27. mars 2022