Chiharu Shiota. Direction

Opplev installasjonen «Direction» av den japanske kunstneren Chiharu Shiota.

Shiota er internasjonalt anerkjent for sine omfattende og spektakulære trådverk, som fyller hele rom. I Bergen skaper hun en ny installasjon med tittelen «Direction», som vil fylle hele den nye Stenersensalen i KODE 2 med flere hundre kilometer rød tråd. Publikum inviteres til å gå inn i trådverket for en omsluttende opplevelse.

Chiharu Shiota ønsker å vekke publikums følelser og minner gjennom verkene sine. Med sin bakgrunn fra maleri og performance, har Shiota fortsatt å interessere seg for kroppen og den kroppslige gesten i sine installasjoner. Det visuelle inntrykket er både skjørt og massivt, og kroppens respons på å gå inn i verket er en viktig del av kunstnerens mål. Installasjonen følges av utvalgte tegninger, skulpturer, fotografier og film.

Båter fra Vestlandet
Shiotas sammensatte trådverk har blitt sammenlignet med «å tegne i luften», og involverer gjerne hverdagslige gjenstander som båter, senger og nøkler. Hun tar også i bruk foto og video i flere av installasjonene sine. 

Her i Bergen har kunstneren valgt å inkludere gamle vestlandsbåter i verket. Disse båtene var en gang hverdagens framkomstmidler langs kysten utenfor Bergen. Tittelen bærer i seg en referanse til det å reise. Samtidig tar kunstneren opp det å navigere i et mer overordnet perspektiv: «I denne installasjonen har jeg konsentrert meg om avstanden vi tilbakelegger i livene våre, reisen vi alle er på hvor målet er ukjent. Vi er på vei i en viss retning men vet ikke helt hvilken» sier Shiota selv.

Om kunstneren
Chiharu Shiota (f. 1972) er utdannet i Japan og Tyskland. I Tyskland studerte hun blant annet under Marina Abramović og Rebecca Horn. Shiota har bodd og arbeidet i Berlin siden 1996.

Shiota har vært utstilt ved museer verden over, som MoMA PS1, New York (2003), La Maison Rouge, Paris (2011) og Kunstsammlung Nordrheinwestfalen, K21, Düsseldorf (2015). I 2015 representerte hun Japan ved Veneziabiennalen, og fikk stor oppmerksomhet med installasjonen «The Key in the Hand» (bildet). Shiota arbeider også med performance og scenografi og har samarbeidet med komponister og koreografer.

Åpne omvisninger

Familieomvisning i utstillingen lørdag 24. mars. Les mer her

Omvisning i utstillingen søndag 25. mars. Les mer her

Omvisning i utstillingen, NB! Siste visningsdag, søndag 1. april. Les mer her

Del din opplevelse: #chiharushiota

 

  • 27 okt 2017 til 1 apr 2018
  • Kode 2
  • 120,- / 60,- / 0,- / 80,- *

* Adgang alle Kode-museer i 2 dager. Voksne 120,- / Studenter 60,- / Barn under 16 år 0,- / BT-fordel 80,-