Ed Ruscha – VERY

Med sine ikoniske fortolkninger av det amerikanske samfunnet gjennom de siste fem tiår, står Ed Ruscha (f. 1937) støtt som en av vår tids fremste kunstnere.

Denne vinteren kan du oppleve et utvalg av hans verker på KODE, i samarbeid med Louisiana Museum of Modern Art.

Utstillingen vil vises tom. 6. januar 2019

Ed Ruscha er en av etterkrigstidens mest feirede kunstnere. Han har gjennom sitt kunstnerskap stilt ut ved og blitt innkjøpt av en lang rekke av verdens viktigste kunstmuseer, som Tate Modern i London, MOMA og Whitney Museum of American Art i New York og Haus der Kunst i Munchen.

Arketypiske amerikanske landskaper
Ruscha er særlig kjent for sine avdempede, nøkterne gjengivelser av Hollywood-skiltet, stiliserte bensinstasjoner og arketypiske amerikanske landskaper. Med motiver hentet fra California-området, ble han en av Los Angeles’ fremste eksponenter for periodens popkunst, sammen med blant andre David Hockney. Det er ikke uten grunn at Ruschas tilnavn i den amerikanske kunstverden har vært «Kongen av vestkysten».

Frontrutens perspektiv
Gjennom ulike teknikker som maleri, trykk og fotografi har Ruscha blitt kjent for hvordan han kombinerer tekst, bilder, objekter og landskap i verkene sine. Ruschas motiver er på samme tid enkle og filmatiske, og fylt med subtile koder. Med veiens, frontrutens og filmlerretets perspektiv har kunsten hans en særlig romlig dimensjon, knyttet til det flate bylandskapet i L.A. og ørkenen omkring. Ruschas omfangsrike dokumentasjon av byens hverdagsarkitektur har også kommet til uttrykk i noen av hans kjente fotografiske «aritst’s books» fra 60- og 70-tallet, med talende titler som «Every building on the Sunset Strip» og «Twentysix Gasoline Stations».

Utstillingen «Ed Ruscha – VERY» er et samarbeid med Louisiana Museum of Modern Art. Utstillingen viser et utvalg papirverk fra 60-tallet og videre utover karrieren hans frem mot i dag innlånt fra UBS Art Collection, inkludert studier for noen av hans mest ikoniske malerier og kunstpublikasjoner.

 

 

  • 14 sep 2018 til 6 jan 2019
  • Kode 4
  • 120,- / 60,- / 0,- *

* Adgang alle Kode museer i 2 dager. Voksne 120,- / Studenter 60,- / Barn under 16 år 0,-