Nikolai Astrup. Rå natur

Vises til 23. januar: Den mest omfattende Astrup-utstillingen på lang tid, med nyoppdagede verk og betydelige innlån, i tillegg til kjente verk fra samlingen.

Intense farger, banebrytende grafikk og fortryllende landskapsbilder: En helt ny utstilling av Nikolai Astrup vises på KODE i høst. Her presenteres nyoppdagede verk, betydelige innlån, i tillegg til kjente verk fra samlingen.

Nikolai Astrup har i sommer hatt stor suksess i USA. Utstillingen «Visions of Norway» ved Clark Art Institute i Williamstown, USA trakk 40.000 besøkende og vakte begeistring hos amerikanske kritikere. Nå vender verkene tilbake til Norge for den mest omfattende utstillingen på flere tiår, med nær hundre verk – både kjente motiver og nyoppdagede.

Om utstillingen

Nikolai Astrup er velkjent for sine fargesterke malerier og tresnitt med motiver fra naturen på hjemstedet i Jølster. Han var en innovativ kunstner og utstillingen viser hele bredden i kunstnerskapet, både maleri og grafikk, men også Astrups kunstneriske arbeid med gården og hagen hjemme i Jølster.

Sentrale tema er erindringsmotivene fra prestegården på Ålhus og de intime skildringer fra hjemmet på Sandalstrand, som i dag er kjent som Astruptunet. Her dyrket kunstneren nyttevekster for å livnære sin store familie, samtidig som han brukte plantene som motiver i bildene sine.

Fakta om utstillingen:

Utstillingen er et samarbeid mellom Clark Art Institute i Williamstown, USA, KODE Kunstmuseer og komponisthjem, Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm og Sparebankstiftelsen DNB. Stiftelsen er eier av den store Nikolai Astrup-samlingen som er deponert ved KODE.

Utstillingen er kuratert av den anerkjente britiske kunsthistorikeren MaryAnne Stevens, som i flere år har lagt ned et stort arbeid i å introdusere Nikolai Astrup for et internasjonalt publikum.

Utstillingen skal reise videre og vises ved Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm fra februar 2022.

PRAKTISK INFORMASJON

Utstillingen vises i KODE 1.

Utstillingsperiode: 15. oktober 2021 – 23. januar 2022.

Åpningstider: Tirsdag-søndag kl. 11.00-16.00 (17.00 i helgene), samt kveldsåpent torsdager til kl. 20.00

Katalog for utstillingen kan kjøpes i resepsjonen.

  • 15 okt 2021 til 23 jan 2022
  • Kode 1
  • 150/100/0 *

* Adgang alle Kode museer i 2 dager. Voksne 150,- / Studenter 100,- / Barn under 18 år 0,-