Pablo Picasso. Suite 347

Se Picassos erotiske grafikk i Bergen i sommer: «Pablo Picasso. Suite 347» vises i KODE 2 til 20. september. 

Pablo Picasso (1881–1973) var aktiv helt til det siste, og serien «Suite 347» er blant hans aller siste hånd-signerte grafiske verk. Han var 87 år da han produserte hele serien i et rivende tempo over syv måneder, «under et anfall av skaperraseri». 347 arbeider på 200 dager, fra 16.mars til 5.oktober 1968.

Serien er helt sentral i den grafiske kunstens historie, en kraftanstrengelse av dimensjoner og en unik serie utført i kobber-grafikkens ulike teknikker.

Kunsten og livet

«Suite 347» blir sjelden vist i sin helhet og har tidligere blitt sensurert på grunn av det erotiske innholdet. Serien fremstår som en visuell dagbok, hvor kunstneren ser tilbake på et kreativt liv.

Picassos forhold til kvinnen står sentralt, og den inneholder ironiske og humoristiske refleksjoner rundt det å bli eldre. Han viser sin kjærlighet til kvinnen, til kvinnekroppen, men aldri uten referanse til andre kunsthistoriske verker og kunstnere. Picasso kommenterer det å skape og å betrakte kunst. 

I mange av trykkene finner vi kunstneren selv portrettert. Fylt av vemod der han som en gammel gubbe betrakter livet, iblandet humor og drevet av en skaperevne som mangler sidestykke.

Slik handler Suite 347 om mer enn hva som fremstilles – den handler om kunsten selv.

Stort samarbeid 

Utstillingen er kuratert av Karin Hellandsjø og er et samarbeid mellom Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, som eier verkene, og Henie Onstad Kunstsenter.

Samarbeidet gjør det mulig å vise det som også blir kalt «Den erotiske suite» på KODE i sommer. Utstillingen ble også vist på Henie Onstad Kunstsenter fra 3. januar 2020. Hele suiten er vist i Norge en gang tidligere, i 1981, også den gang på Henie Onstad.

Praktisk informasjon

KODE følger myndighetenes smittevernsbestemmelser. Vi oppfordrer publikum til å holde én meters avstand til hverandre og utvise hensyn.

  • 19 jun 2020 til 20 sep 2020
  • 160 / 110 / 0 *

* Adgang alle Kode museer i 2 dager. Voksne 160,- / Studenter 110,- / Barn under 18 år 0,-