Paul McCarthy. Dead End Hole

KODE presenterer Dead End Hole, en utstilling med verk av den anerkjente amerikanske kunstneren Paul McCarthy. Dette er den første omfattende presentasjonen av hans kunstnerskap ved et norsk museum. 

Med sterkt samfunnskritiske og grenseoverskridende verk har Paul McCarthy (f. 1945) skapt avsky, protester og debatt i USA siden slutten av 1960-årene. Denne høsten kommer han til Bergen med en rekke helt nye arbeider til utstillingen Dead End Hole på KODE. 

McCarthy er kanskje mest kjent for sine oppsiktsvekkende skulpturer og eksperimentelle videoverk og installasjoner, hvor han setter groteske og voldelige utrykk i spill med symboler fra populærkultur. 

Arbeidene kan være brutale og nådeløse i sitt angrep på konforme og konservative krefter og samfunnets selvtilfredshet. Gjennom å utfordre både sine egne og publikums grenser, går han i klinsj med vår virkelighetsoppfatning og inviterer han oss til å se det «vanlige» i et nytt lys.

Utstillingen er todelt og vil foregå både i Stenersensalen, KODE 2, og Tårnsalen, KODE 4. 

Se kunstnersamtalen med McCarthy her.

Om utstillingen

The film’s final action is a return to a primal exclusion as an existence in a dark psychological hole.
- Paul McCarthy 

I et spesialbygget rom i Stenersensalen får publikum oppleve premieren på den omsluttende, firesidige videoinstallasjonen DADDA, The Coach The Skull, 4 Wall (2017-2021).

Verket består av en flerkanals film hvor McCarthy iscenesetter det moderne politiske landskapet i USA som en regresjon mot id – som innen psykoanalysen utgjør senteret for grunnleggende instinkter og drifter.

Filmens hovedpersoner inkluderer Donald Trump, Nancy Reagan og Andy Warhol. Filmene går kontinuerlig i loop på de fire innerveggene og effekten er både hypnotisk og overveldende. Ulike scener fra en overfylt diligence – en setting som henter inspirasjon fra Hollywood-western – utspilles side om side.

En enkel arkitektur i kryssfinér er et nikk til midlertidige bygninger på filmsett, men blir i dette tilfellet en provisorisk arena hvor destruktive og anal-sadistiske impulser kan utspilles. Bruken av en trang diligence som bakteppe, spiller på samme måte på følelsen av å være låst i en klaustrofobisk situasjon man ikke kan komme unna.

Visningen vil få 18 års aldersgrense.

Adam/Eva, Adolf/Eva, Arts/Entertainment, Amerika/Europa 

I tårnet på Lysverket, KODE 4, presenteres den omfattende, nye installasjonen A&E Hanging (Working title) (2021). Verket vises sammen med et bredt utvalg tegninger (2019–2021) fra prosjektet A&E, et performance-samarbeid mellom McCarthy og skuespiller Lillith Stangenberg. 

A&E står for Adam/Eva, Adolf/Eva, Arts/Entertainment, Amerika/Europa og rommer flere performances og happenings fra 2019 frem til nå.

A&E-syklusen utforsker tema i skjæringspunktene mellom sex og makt. Blant annet gjennom politikkens farskomplekser og samfunnets stadig tilbakevendende dragning mot fascismen som ideologi og dens estetikk. 

I forbindelse med Dead End Hole publiserer KODE to sammenhengende magasiner med tekst av Julien Bismuth.

Dead End Hole er kuratert av Philip Larratt-Smith.

Vennligst merk: Aldersgrense / sterke virkemidler

Utstillingen i KODE 2 har 18 års aldersgrense. Vi gjør oppmerksom på bruk av svært sterke virkemidler i filmen som vises, blant annet framstillinger av seksualisert vold.

Utstillingen i KODE 4 har ingen aldersgrense, men vi anbefaler ikke at barn besøker den alene.

Kunstnersamtale / Artist talk: Paul McCarthy at KODE

  • 19 nov 2021 til 27 mar 2022
  • Kode 2
  • 150/100/0 *

* Voksne 150,- / Studenter 100,- / Barn under 16 år og KODE medlem 0,-