Paul McCarthy

Åpner 19. november: I KODEs utstillingsrekke med sentrale amerikanske kunstnerskap, er det i høst klart for en levende legende med en omfattende presentasjon av kunstneren Paul McCarthy. 

Med sterkt samfunnskritiske og grenseoverskridende verk har Paul McCarthy (f. 1945) skapt avsky, protester og debatt i USA siden slutten av 1960-årene. 

Dette er den første omfattende presentasjonen av kunstnerskapet ved et norsk museum, og alle verkene i utstillingen er nyproduserte for Bergen. 

McCarthy er kjent for voldsomme, monumentale tegninger og skulpturer, men kanskje mest for å blande groteske og voldelige utrykk med symboler fra populærkultur og konsumindustri.

Politiske og popkulturelle maktpersoner har ofte fått hard medfart, men også kunstscenen må finne seg i å bli kommentert. 

Om utstillingen

Utstillingen vil bestå av en videoinstallasjon i et spesialbygget rom, en performance, og et bredt utvalg tegninger og skulpturer. 

Filminstallasjonen er en del av prosjektet Coach Stage Stage Coach / Donald and Daisy Duck Adventure (CSSC / DADDA). Konseptet er løst inspirert av John Fords ikoniske westernfilm «Stage Coach» fra 1939, hvor et knippe fremmede med hver sin egeninteresse reiser med hest og vogn gjennom et utsatt apache-territorium. 

Filmens hovedpersoner er Donald, Mary, Adam, Eva og Nancy. Eller Trump/Reagan, Melania Trump, Andy Warhol, Ivanka Trump og Nancy Reagan. Det som starter som en mer eller mindre respektabel interaksjon, glir etter hvert over i en handling preget av voldelige og seksuelle overskridelser. Filmvisningen vil få 18 års aldersgrense. 

Utstillingen er kuratert av Philip Larratt-Smith. 

PRAKTISK INFORMASJON

Utstillingen åpner 19. november og vises i Stenersensalen i KODE 2 og i Tårnsalen, KODE 4. 

Mer informasjon om utstillingsåpningen kommer.

  • 19 nov 2021 til 27 mar 2022
  • Kode 2
  • 150/100/0 *

* Adgang alle Kode museer i 2 dager. Voksne 150,- / Studenter 100,- / Barn under 16 år og KODE medlem 0,-

Paul McCarthy, untitled, 2021, mixed media på papir. Foto: Hauser & Wirth