Hopp til innholdet

Det skeive blikket

Over 200 verk fra antikken frem til i dag.

Maleri som viser en person fra en myte, som hever en pil mot en stor ørn.

Gustav Heinrich Naecke, Ganymedes med Jupiters ørn, 1805.

Når

Hvor Lysverket

Inngang 150/100/0 kr

Med utstillingen «Det skeive blikket» vil Kode for første gang utforske og løfte frem mangfoldet av skeive perspektiver, historier og identiteter, både i egen samling og i samtidskunsten.

Del I av utstillingen viser verk fra antikken frem til i dag og er i hovedsak basert på museets egen samling.

Del II av utstillingen gir rom til tolv inviterte samtidskunstnere.

Kjøp billett

«Skeiv» er det som ikke er «rett» – det som avviker fra tradisjonelle strukturer og normer. I sin essens dreier det seg om bruddet med det vi ser på som «normalt». I dagligtalen kan «skeivt» beskrive alle former for kjønnsuttrykk, identiteter og seksualiteter som ikke følger normen.

Det skeive blikket tar utgangspunkt i Kodes samling, med noen innlån, og spenner bredt – med verk, motiver og temaer fra antikken fram til i dag.

Del I: Hvilke skeive spor kan vi finne i kunsten?

Kunsthistorien har etablert dominerende, «rette» fortellinger om hvordan kunsten skal sees og forstås.

Det skeive blikket utfordrer disse: Ved å se etter historier som har vært skjult eller undertrykt i den tradisjonelle museumsutstillingen, kan det åpne for nye fortolkningsmuligheter og andre sammenhenger å forstå motivene ut fra.

Gjennom nærmere 160 verk fra antikken til i dag, tematiseres alt fra camp estetikk, cruisingkultur, greske myter og peppermø-kulturen på 1800-tallet. Historiene handler om forventninger til femininitet og maskulinitet, om kjønnsidentiteter og om likekjønnet kjærlighet og begjær.

En del av historien vår

Verkene som er plukket ut viser på ulike måter hvordan skeive opplevelser, som ofte har blitt tilslørt, er en viktig del av historien.

Dette er verk med historier eller referanser som utfordrer etablerte grenser for hva som forstås som normalt eller naturlig. Kjønns- og seksualitetsmangfold dukker opp på de mest uventede steder i kunsten. Å løfte frem disse historiene kan bidra til nye forståelser av oss selv og vår egen tid.

Det skeive blikket vil skape møter mellom fortid og nåtid, mellom konkrete historier og kreative utopier og utfordre grensene for hvordan kunst kan leses.

Bilde fra utstillingen «Det skeive blikket»

Foto: Paulina Tamara

Bilde fra utstillingen «Det skeive blikket»

Foto: Paulina Tamara

Bilde fra utstillingen «Det skeive blikket».

Foto: Paulina Tamara

Del II: Utvider utstillingen med sitt eget skeive blikk

Spekulasjoner omkring identitet, samfunn, kjønn og kultur står sentralt i Det skeive blikket del II. Arbeidene preges av et felles ønske om å ta plass i verden.

Her er dokumentasjon og desinformasjon, politikk og erotikk, vår indre natur og kampen mot kulturens begrensende rammer. Skeive perspektiver i kunsten løser opp tradisjonelle grenser mellom høyt og lavt, rent og skittent, det stygge og det skjønne.

Deltagende kunstnere: 

Chai Saeidi, Damien Ajavon, Fin Serck-Hanssen, FRANK, Hamid Waheed, Ihra Lill Scharning, Isak Leon Gunnarson, Jannik Abel, Lill-Ann Chepstow-Lusty, Nina Eriksson, Synnøve Sizou G. Wetten og Vebjørn Guttormsgaard Møllberg.

Foto fra utstillingen Det skeive blikket, som viser en videoprojeksjon på vegg

Foto: Dag Fosse / Kode

Foto fra utstillingen Det skeive blikket, som viser fotografier på vegg og videoprojeksjon

Foto: Dag Fosse / Kode

Foto fra utstillingen Det skeive blikket, som viser sort-hvitt fotografier på to vegger

Foto: Dag Fosse / Kode

Foto fra utstillingen Det skeive blikket

Foto: Dag Fosse / Kode

Vil du se utstillingen så mange ganger du vil?

Bli medlem og få gratis inngang til utstillingen sammen med en venn!

Mer om utstillingen og Skeivt Kulturår

Det skeive blikket vises i Lysverket fra 1. april–31. desember 2022.

Kuratorer: Mathias Skaset og Bjørn Hatterud

I 2022 er det 50 år siden sex mellom menn ble avkriminalisert i Norge, og dette markeres med et skeivt kulturår over hele landet.

Utstillingen er en del av et større program for Skeivt kulturår på Kode. Det blir arrangementer og ulike aktiviteter gjennom hele året, i hovedsak på Lysverket.

Aktuelt om utstillingen